5 tips om te vloggen

5 tips om te vloggen

In 2008 was vloggen iets voor introverte nerds die op hun kamer video’s maakten van zichzelf. Anno 2017 staan de bekendste vloggers op de covers van de meest prominente tijdschriften en zijn ze niet meer weg te denken uit het internetleven van de gemiddelde jongere.

In een wereld waar iedereen een camera op zijn smartphone heeft, is het niet te verbazen dat het al eens knaagt om zelf zo’n vlog te maken. Maar hoe begin je daaraan?

1. Inhoud is alles! Of niet?

Zorg dat je een interessant onderwerp hebt om over te vloggen. Niets zeggende wijsheden motiveren je niet om verder te kijken. Hoe boks je met jouw onderwerp op tegen een video van iemand die de wereld rondreist of een vlog met de president van Amerika maakt?

Wees gerust: de inhoud is niet per se je eerste prioriteit. Er zijn vlogs van mensen die taart eten bij de oma die duizenden views halen. Er zijn zelfs vloggers die vertellen waarom paars de mooiste kleur is. 

2. Bezint eer ge begint

Je zet jezelf open en bloot op het internet. Iedereen ziet je. Alles wat je zegt kan (en zal) tegen je gebruikt worden.

Niet dat we je bang willen maken, maar besef dat het internet een plek is waar iedereen altijd alles terugvindt. Maar laat je daardoor niet tegenhouden om de vlogs te maken die je wil. Bekijk gewoon je vlog nog eens goed voor je hem online zet. 

3. Kopiëer

Dat is de mooiste vorm van stelen. Je mag de vlogs van andere mensen niet klakkeloos na-apen. Maar als je besluit vlogs te maken, zal je ongetwijfeld geïnspireerd zijn door andere vloggers. Kijk naar de video’s van mensen die je zelf graag volgt.

Probeer uit te zoeken waarom je de video’s zo leuk vindt en gebruik dezelfde technieken om tot een eigen resultaat te komen. Na een tijdje ontwikkel je vanzelf je eigen stijl. 

4. Cut the crap

Het is belangrijk dat elk stukje van je video ergens over gaat. Jij die een ijsje gaat kopen? Nice! Jij die 10 seconden door je straat stapt zonder dat er iets gebeurt? Minder nice. Het internet is een wereld waar alles snel gaat. Er is geen plaats voor nietszeggende inhoud.

Sommige vloggers knippen elke adempauze weg uit hun video. Dat is een gouden regel: Is het niet interessant? Vertelt het niets? Knip het weg. 

5. Regels zijn er om gebroken te worden

Die zijn er om gebroken te worden! Voor elke tip die we hier geven, kunnen we een vlog tonen die de andere kant van het spectrum uitgaat. Durf dus spelen met de clichés en doe gewoon je ding.

Abonneer ook even op YouTube-kanaal Flippo Life. Leuke kerel. Schrijft soms ook artikels met tips over vloggen.