5 wijsheden over webdesign

5 wijsheden over webdesign

Daar zit je dan. Te staren naar het scherm van je computer. Die website die je hebt, die ziet er niet meer uit. Hopeloos verouderd, lelijke kleuren en niet meer gebruiksvriendelijk. Hoogtijd om een nieuwe site te laten bouwen!

Maar hoe begin je daar in godsnaam aan? Hoe ga je op zoek naar een goede webbouwer en waar moet je bij de bouw rekening mee houden?

Deze vijf wijsheden over websites en webbouwers hou je liefst altijd in je achterhoofd.

Volg even mee!  

1. Een website is meer dan een communicatiemiddel

Een website is niet zomaar een website. Vaak wordt een website gewoon maar als een communicatiemiddel gezien, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Het is ook een contact- en inschrijfmiddel, een schakel in je relatiebeheer, een bibliotheek over jouw expertise en in sommige gevallen zelfs een winkel.

Heb je in tijden van Facebook en Twitter dus nog een website nodig? Reken maar van wel! Breng je behoeftes goed in kaart, kijk naar wat je goed vindt bij gelijkaardige organisaties en praat met specialisten.

2. Denk na: wat willen bezoekers eigenlijk?

Denk vanuit de behoeftes van je gebruikers, niet vanuit wat jij wil vertellen. Als organisatie zeg je graag wat je doet en wat je voor je bezoekers kan betekenen, maar dat is niet altijd waar je bezoekers nood aan hebben. En een goed evenwicht vinden tussen die twee dingen is niet eenvoudig.

Probeer mensen vooral te helpen met je website. Nieuwsberichtjes, over-onsjes of missieteksten zijn vaak niet de dingen die mensen zochten. Zet die niet op je homepage.    

3. Er is veel niet-technisch werk!

Je kan (en moet) veel zelf doen. Bij de bouw van een nieuwe site komt ook veel niet-technisch werk kijken. De teksten, foto’s of video’s die je er op laat zien bijvoorbeeld, maar ook denkwerk over de structuur van je site.

Dit zijn allemaal dingen waar je zelf op voorhand veel aan zal moeten sleutelen. Voorzie dus voldoende tijd en ondersteuning om dit ook te kunnen doen.

4. Je bent nooit klaar met een website

Op een bepaald moment zal jouw gloednieuwe website gelanceerd worden. Da’s zeker een feestje waard en geeft veel voldoening, maar daarmee is het werk niet af. Zo lang je site online staat, blijf je bezig met het bijwerken van de inhoud en structuren optimaliseren, beeldmateriaal aanpassen, contactgegevens aanpassen enzovoort.

Je hebt dus een goed en vooral handig systeem nodig, om je site te updaten en een goed onderhoudscontract met je websitebouwer. Stof tot nadenken, bij de keuze van een partner.

5. Zoek een partner!

Geen leverancier. Om je te helpen bij al die dingen, doe je best een beroep op een ervaren partner. Goede partners herken je aan 3 dingen:

  • Ze denken mee. Je kan op hen rekenen als je vragen of problemen hebt waar je zelf geen raad mee weet.
  • Ze hebben het allemaal al eens gedaan. En gelukkig maar, zo moet je zelf het warm water niet uitvinden.
  • Ze blijven je trouw. Van het prilste idee tot een paar jaar na de lancering van je website kan je op hen rekenen. doe het zelf!

Hoe laat ik een website bouwen?

Tijdens de vorming ‘Hoe laat ik een website bouwen’ maken we je wegwijs in de interne keuken van een webbouwer. Samen met onze experten bekijken we welke strategische en praktische keuzes je moet maken als je een nieuwe site laat ontwikkelen.

Schrijf je snel in!