7 apps om je lessen aantrekkelijker te maken

7 apps om je lessen aantrekkelijker te maken

Kennen de meeste leerlingen uit je klas tegenwoordig meer van media dan jijzelf? Toch mag dit je niet tegenhouden hier zelf mee aan de slag te gaan binnen het klasgebeuren.

Het gebruiken van media tijdens de lessen zal de motivatie van de leerlingen in je klas laten stijgen! Hieronder kan je enkele manieren vinden om media binnen je klas te integreren. Belangrijk om te weten is dat deze handige tools een hulp zijn en jou als leerkracht en/of je lessen niet vervangen!

1. Classdojo

Met Classdojo kan je aan verschillende aspecten binnen je klasgebeuren werken. Zo zal je er een positievere sfeer creëren door hen te belonen, kan je hen zelf foto’s laten delen op het online platform, maar kan je ook de ouders van je leerlingen hierin betrekken.

Je voegt zelf punten toe die jij als leerkracht belangrijk vindt, of die niet super verlopen in de klas. Steekt die ene verlegen leerling zijn hand in de lucht? Geef hem een extra punt voor ‘deelname’.

Classdojo kan je zowel online gebruiken als downloaden op je tablet of smartphone.

2. Maily

Maily is een veilig platform waarop kinderen enkel kunnen communiceren met personen toegevoegd door een volwassene. Op deze manier kunnen klasgenootjes op eenvoudige manier communiceren met jou, elkaar, maar ook familieleden.

3. Teachers pick

Vind je het moeilijk steeds een naam toe moeten kiezen? Vinden de leerlingen het niet leuk om steeds ‘op alfabet’ aan de beurt te komen? Dan is de app teachers pick of de site www.namepickerninja.be zeker en vast iets voor in jou klas! Je hoeft enkel al de namen in te geven en de rest gebeurt vanzelf!

4. Too noisy

Deze app laat een alarmbel rinkelen wanneer het volume in de klas te hoog wordt. Je kan het gebruiken om er een consequentie aan te koppelen, maar ook om de leerlingen zich bewust te maken van hoe hard ze mogen praten met elkaar. Met het gebruiken van deze app kunnen de leerlingen elkaar ook motiveren en stimuleren om de alarmbel niet te laten afgaan. Een klein nadeel van de app kan zijn dat de leerlingen er juist een spelletje van maken om de alarmbel te laten afgaan.

5. Quizlet

Quizlet kan je gebruiken op je laptop, tablet of smartphone om op een toffe manier woordjes, begrippen, enzovoort te leren. Deze app kan je gebruiken tijdens een klassikaal moment, maar ook individueel of tijdens een hoekenwerk. Op deze manier kunnen de leerlingen op een spelende manier verschillende soorten leerstof inoefenen.

6. Tricider

Tricider is een erg handige app/site wanneer het aankomt op stemmen of discussiëren. Deze app kan ook handig zijn wanneer je de leerlingen wilt tonen hoe een democratisch stemproces werkt, maar ook voor het verzamelen van verschillende ideeën!

7. Onderwijs Tiptool

Als laatste geef ik graag volgende app nog mee. Onderwijs Tiptool is een app boordevol kant en klare lessen, tussendoortjes en veel meer. Zeker en vast een aanrader voor elke leerkracht!

Mediasucces in de les!

Mediawijsheid is veel meer dan toffe tools en apps in je lessen toepassen. Tijdens de vorming Mediasucces in de les! gaan we dieper in op mediawijsheid en het belang ervan in de klas. Daarnaast leer je hoe je effectief en efficient media integreert in jouw lessen.

Schrijf je in!