Aan de slag met Web 2.0

Aan de slag met Web 2.0

Veel mensen hebben er al van gehoord, weinigen weten wat het echt is, maar één ding staat vast: Web 2.0 is in! In dit artikeltje zetten we een aantal kenmerken op een rij en laten we je proeven van de mogelijkheden. En je zal zien: dat smaakt naar meer!Web wat?? Specialisten overal ter wereld sleutelen al jaren aan dé definitie van Web 2.0. Toch weet nog altijd niemand wat het precies is. In elk geval wordt het gebruikt om een nieuwe vorm van het internet te benoemen. Dat nieuwe internet is niet langer gebaseerd op eenrichtingsverkeer (een webmaster schrijft teksten, de bezoekers lezen ze) maar draait rond een open, sociaal en interactief web. Het internet van en voor iedereen dus. Ik wil ook twee punt nul! Dat kan. Hieronder vind je een paar tips om je site extra aantrekkelijk te maken bij de Web 2.0-gebruiker.

Gebruik RSS

RSS (en in uitbreiding XML) is de basis van heel veel Web 2.0 toepassingen. Telkens komt het erop neer om je data (nieuws, gegevens,...) door te geven via een gestandardiseerd formaat zodat anderen het eenvoudig op hun website kunnen invoegen. En dat werkt natuurlijk in twee richtingen, want je kan de RSS-feeds van anderen net zo goed op jouw site implementeren. Meer weten over RSS of een erg verduidelijkend filmpje bekijken?

Maak je site interactief

Fora bestaan al een tijdje, maar het kan nog beter. Door het blog-principe te gebruiken op de nieuwspagina van je website geef je bezoekers de mogelijkheid om commentaar te posten op de artikels. Helemaal hip is het gebruik van microblogging (zoals Twitter of Twitxr), waarbij je via een heel kort (sms-)berichtje heel regelmatig nieuwigheden de wereld instuurt. Wil je online aan een gezamelijk document werken, dan kan je gebruik maken van Google Docs of een wiki. Wikipedia is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van hoe een wiki werkt: iedereen kan inhoud toevoegen en bewerken. Hoe interactiever je site, hoe meer volk je over de vloer zal krijgen. Hou het wel realistisch en verwacht geen wonderen als het aantal mogelijke "deelnemers" beperkt is.

Communities: beloon interactiviteit

Een website waar bezoekers zelf iets kunnen doen, prikkelt, maar hou daarbij rekening dat diezelfde bezoeker ook een meerwaarde wil voor een extra moeite van zijn kant. Wil je gaan werken met een community als MySpace (of zelf iets opzetten via Joomla! of Drupal), dan willen bezoekers zich enkel registreren of inhoud aan de site toevoegen als hen dat zelf ook wat oplevert. Zorg dus voor een meerwaarde en hou een eventuele registratie zo eenvoudig mogelijk.

Mix tekst, audio, video

De tijd van ellendig lange teksten is voorgoed voorbij. Bouw je site op basis van een gezonde mix tussen tekst, audio en video. Een audio-fragment op je site invoegen kan met Odeo, voor filmpjes kan je het alombekende YouTube gebruiken.

Leve AJAX

AJAX is een term voor het gebruik van XML en Javascript om "asynchroon" gegevens op je site te tonen. Anders geformuleerd: je hoeft niet telkens een volledige pagina opnieuw in te laden als je bijvoorbeeld enkel een nieuwe foto wil inladen. De website MiniAJAX toont je een uitgebreid voorbeeld van de oneindige mogelijkheden van AJAX. Bekijk ook eens HighSlide JS: een leuke en snelle manier om foto's weer te geven.

Gebruik webservices

Een webservice maakt het mogelijk om beroep te doen op een bestaande service en die volledig te integreren in je eigen website. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar in de praktijk valt het meestal nog mee. Via Phoogle kan je bijvoorbeeld gebruik maken van de diensten van Google Maps om een aangepaste kaart op jouw site te tonen.

Combineer

Het kan nog een stapje straffer als je verschillende dingen gaat mixen. Het bekendste voorbeeld van zo'n mashup is Yahoo Pipes. Daarmee kan je verschillende RSS-feeds samenvoegen en er filters opzetten. Zo zou je bijvoorbeeld de RSS-feeds van alle Belgische kranten kunnen combineren en er alleen nieuws uit filteren die het woord "jeugd" bevatten. Een ander voorbeeld van een mashup is een Google Maps kaartje dat gecombineerd wordt met de bezoekerstatistieken van je site om automatisch te tonen vanwaar je bezoekers exact afkomstig zijn, zoals gebeurt op Motigo Webstats.

Deel alles

Heb je zelf iets in elkaar gestoken? Deel het dan met de rest van het web en zet het ergens online. De kracht van heel veel Web 2.0 toepassingen zit immers in het ter beschikking stellen van broncode zodat anderen het nog kunnen verbeteren. Ben je niet helemaal te vinden voor open source, dan kan je nog altijd kiezen voor het ter beschikking stellen van je werk met beperkte rechten. Op de website van Creative Commons lees je er alles over.

Layout 2.0

Het is een beetje banaal want Web 2.0 heeft immers met functionaliteit te maken, maar er bestaat ook zoiets als een "Web 2.0"-design. Centraal daarbij staan het gebruik van afbeeldingen met afgeronde hoeken, "glazige" knoppen en vooral het reflecterend effect op letters en afbeeldingen (zeker bekend bij wie iTunes gebruikt). Wil je ook zo'n "natte vloer"-effect, dan kan je dit vrij eenvoudig in bijvoorbeeld Adobe Photoshop, maar het kan ook automatisch door gebruik te maken van Javascript. Overigens: ergens een vermelding dat de site in "bèta" is maakt het helemaal af.

Voorbeelden

De lijst is echt eindeloos, maar hieronder vind je alvast een paar typische Web 2.0 sites die je zeker nog meer inspiratie zullen geven:

En nu echt Web 2.0 Dit artikel wil maar een aanzet geven. Heb jij zelf schitterende voorbeelden gevonden? Vond je dit artikel maar niks of denk je eraan een heuse anti-Web 2.0 vereniging op te richten? Doe zelf Web 2.0 en post je opmerkingen of reacties hieronder!