Canva: de gratis design tool voor mensen die niets van design kennen

Canva: de gratis design tool voor mensen die niets van design kennen

Als jeugdwerker heb je regelmatig een passende afbeelding, banner of flyer nodig. Maar hoe maak je die zelf zonder grafische kennis? Canva biedt de oplossing. Met deze gratis online tool maak je in een handomdraai de mooiste designs op basis van sjablonen die vooraf geoptimaliseerd zijn voor Facebook, Twitter, nieuwsbrieven,...

1. Kies je formaat

Bij 'create a design' kan je kiezen tussen verschillende formaten en types van designs. Zo kan je voor (bijna) alle sociale media een post ontwerpen, posters en flyers maken, een visitekaartje ontwerpen of uitnodigingen maken.

grafische tool canva design

2. Kies een ontwerp

Als je een formaat gekozen hebt, kies je een template. Hier hebben we gekozen om een Facebook cover te ontwerpen. Je kan alle templates nog zo veel veranderen als je wil, dus geen nood als je niet direct een design naar jouw keuze vindt. 

grafische tool canva design

3. Voeg tekst, iconen en vormen toe

Bij tekst heeft Canva al enkele combinaties gemaakt met lettertypes en kleuren. Maar ook hier kan je weer zo veel aanpassen als je wil.

Naast tekst is het ook mogelijk om heel wat iconen, vormen, foto's, ... in te voegen. De tekst en kleuren die Canva aanbiedt zorgen ervoor dat je letterlijk in vijf minuten een design maakt dat er professioneel uitziet.

 canva gratis online tool grafisch

Je hebt dus helemaal geen grafische skills nodig om met dit programma een leuke foto, uitnodiging of poster te maken. Als je met Canva je social media posts ontwerpt, heb je ook onmiddellijk de juiste afmetingen en wordt er bijvoorbeeld ook rekening gehouden met een uitsnijding voor een profielfoto, zoals bij de omslagfoto van Facebook.

grafische tool canva design

Niet alle opties kan je gebruiken in de gratis versie. Zoals je hierboven aan het watermerk kan zien, moet je betalen om de raaf te gebruiken. Gelukkig zijn er heel veel foto's, illustraties en icoontjes wel gratis.  

Nadat je hebt opgeslagen, kan je je ontwerp als pdf of als afbeelding downloaden. Je ontwerp blijft ook bewaard, zodat je later nog altijd aanpassingen kunt doen.

Alles nog eens op een rijtje? Bekijk ook zeker eens dit filmpje: