De snelste manier om een GIF te maken

De snelste manier om een GIF te maken

Een GIF, ofwel Graphics Interchange Format, is iets wat we steeds vaker online zien verschijnen. Het is een bewegende afbeelding of kort stukje video die bij een tekst geplaatst kan worden. Bij NewsMonkey gebruiken ze het al vaak in hun artikels, maar ook op Twitter of Facebook zien we ze steeds meer. Wist je trouwens dat GIF's ook al populair waren in de jaren 90? Van een comeback gesproken!

Een GIF is aantrekkelijk!

Om een tekst aantrekkelijk te maken gebruik je meestal een leuke afbeelding. Een GIF werkt eigenlijk op dezelfde manier, maar doordat de afbeelding beweegt en ook vaak grappig is, ziet je tekst er nog aangenamer uit. De herhaling en korte afspeelduur maken het op die manier ook luchtig en visueel aantrekkelijk om een tekst te lezen.

Een GIF heeft trouwens maximaal 256 kleuren, waardoor het een klein bestandje is en je het snel ergens kan uploaden. En ze bevatten ook geen geluid. Cool toch?

Waar vind je leuke GIF's?

Doordat GIF's zo populair zijn, bestaan er speciale zoekplatformen om ze op te zoeken. De bekendste website hiervoor is Giphy.com, waar je GIF's kunt vinden met specifieke zoektermen of volgens thema. Daarnaast heeft Giphy ook een eigen app, waardoor je met je smartphone of tablet makkelijk GIF's kunt verzamelen.

Ook Tenor is een gekend platform bij het zoeken van een GIF. De site ziet er iets eenvoudiger uit en werkt niet met thema's, maar met het juiste zoekwoord vind je snel het perfecte plaatje

Heb je een coole GIF gevonden? Je kan nu ofwel de GIF downloaden op je computer en vervolgens ergens posten, of gewoon de link kopieren en embedden in je Twitter- of Facebookpost. Zo simpel is het!

Zo maak je eigen GIF's

Wil je vooral GIF's maken met je smartphone of tablet? Zoek dan zeker de apps Giphy Cam, Gif Maker, Gifstory of Pixel Animator eens op! Werk je liever van achter je laptop of computer, dan kan je ook voor het maken van een GIF terecht op Giphy.com.

Als je naar de webpagina surft, vind je bovenaan de menubalk de knop 'create'. Wanneer je daar op klikt, kom je op een nieuwe pagina waar een eigen video of link van YouTube, Vine of online video kan geplaatst worden.

Let wel: alle filmpjes die je upload mogen maximaal 15 seconden duren, omdat anders de kwaliteit te slecht is.

Wil je bijvoorbeeld een GIF maken van een lama - gewoon, omdat het kan - dan ziet je pagina er zo uit. Als je link is upgeload, krijg je ook de kans om tags toe te voegen. Deze zijn optioneel, maar kunnen erg handig zijn als je wilt dat andere mensen je GIF kunnen terugvinden op de website. 

Naast tags kun je ook een 'caption' aan je afbeelding toevoegen. Dat kan in een gewoon lettertype, of in het typische 'meme-font'. Het enige wat je daarna nog moet doen, is de starttijd en de afspeeltijd van je GIF instellen.

De duur van een GIF is maximum 10 seconden. Daarna klik je op 'create GIF', en klaar is kees!

En ziezo, je eigen GIF is afgewerkt. Je eigen creatie kan je vervolgens downloaden, kopieren of embedden in posts!