Een Facebookpagina maken

Een Facebookpagina maken

Je Facebookpagina is het uithangbord van je organisatie. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je er een kunt maken.

Stap 1: Ga naar pages

Log in met je Facebookaccount en ga dan naar de startpagina. Klik aan de linkerkant onder pagina's op 'Pagina maken'.

Een Facebookpagina maken - stap 1

Stap 2: Kies een categorie

Kies de categorie die het beste bij jouw organisatie of vereniging past en klik die aan. Er verschijnen nu veldjes: vul die in en klik daarna op 'Aan de slag'.
 
Stap 2: kies een categorie voor je pagina
 

Stap 3: Pagina instellen

Vul de informatie in op deze eerste pagina en klik dan op 'Informatie opslaan'. 

Stap 3: pagina-informatie

Voeg daarna een profielfoto toe. Kies hiervoor de foto van jouw logo (laten we even doen alsof deze jeugdvereniging een sympathieke kameel als logo heeft). Deze foto is best vierkant en moet minstens 180x180 pixels groot zijn. Voeg de foto toe en klik op 'Volgende'.

Stap 3: pagina - profielfoto instellen
 
Klik op 'Toevoegen aan Favorieten' zodat de pagina links naast je startpagina komt te staan onder het kopje 'Pagina's'. Dit moet niet, maar het is handig als je veel pagina's beheert en deze die je net gemaakt hebt gemakkelijk wil kunnen terugvinden. Klik daarna op 'Volgende'.
 
Stap 3: pagina - toevoegen aan favorieten
 

Vul nu de gegevens van je doelgroep in. Iedereen kan je pagina vinden, maar Facebook zal je pagina makkelijker tonen aan mensen die binnen dat profiel passen.

Stap 3: pagina - voorkeursdoelgroep

Klik op ‘Opslaan’. Je komt nu op je nieuwe pagina terecht.

Stap 4: Contacten uitnodigen
 
Facebook stelt eerst voor om zelf je pagina te ‘liken’.
 
Stap 4: Contacten uitnodigen - like je pagina
 
Daarna kun je aan de slag om vrienden en leden van je vereniging uit te nodigen op je pagina. Wacht hier nog even mee en klik op ‘sluiten’.
 
Stap 4: Contacten uitnodigen - vrienden uitnodigen
 
 

Stap 5: Pagina op niet-gepubliceerd zetten en algemene instellingen

Zet je pagina best op niet-gepubliceerd. Zo kan niemand je pagina al zien en kun je eerst in alle rust vanalles aanpassen. Om dat te doen, klik je rechtsbovenaan op het menu 'Instellingen'.

Stap 5: Pagina-instellingen aanpassen

 

Nu kom je op een nieuwe pagina vol opties. Kies de tweede, 'Zichtbaarheid van de pagina'. Klik op 'Bewerken'.

Stap 5: Zichtbaarheid van je pagina aanpassen
 

Vink daar de optie 'Publicatie van de pagina ongedaan maken' aan. Klik op 'Wijzigingen opslaan'. Nu kan niemand je pagina nog vinden door ernaar te zoeken via de zoekfunctie.

Stap 5: Zichtbaarheid van je pagina aanpassen (vinkje)

Stel in dit menu ook in dat mensen zichzelf kunnen taggen in jouw foto's. Deze optie staat niet standaard aangevinkt. Als je nu foto's op je pagina zet, kunnen mensen zich er niet in taggen. Het is veel beter als je dat wel toestaat, want dan verschijnt die foto ook op de tijdlijn van mensen die zichzelf getagd hebben en krijgen dus meer mensen jouw pagina te zien.

Ga hiervoor naar onderen tot je de optie 'Mogelijkheid tot taggen' ziet. Klik op 'Andere mensen kunnen foto's taggen die op mijn pagina zijn geplaatst' en vink het vakje aan dat verschijnt. Klik daarna op 'Wijzigingen opslaan'.

Stap 5: Pagina-instellingen - toelaten dat mensen zich kunnen taggen

Stap 6: Stel een tweede beheerder aan

Het kan altijd zijn dat er iets met jouw account gebeurt. Als je dan de enige beheerder bent, is jouw vereniging de pagina kwijt. Stel dus een tweede beheerder aan. Ga hiervoor naar 'Paginarollen'. Dat staat ook onder 'Instellingen', net als de voorgaande stap. Klik op 'Paginarollen'.

Stap 6: paginarollen

Geef het e-mailadres in dat je tweede beheerder gebruikt voor Facebook en wijs hem/haar een nieuwe rol toe. Als je op de verschillende rollen klikt, kun je zien welke rechten elke rol heeft.

Stap 6: paginarollen - extra beheerder toewijzen

Hou er rekening mee dat je aan een aantal zaken moet voldoen om extra paginarollen te kunnen toewijzen. Anders lukt het niet:

  • Deze persoon vindt deze pagina leuk of is je vriend op Facebook.
  • Deze persoon heeft nog geen rol op deze pagina.
  • Je hebt toestemming deze persoon op Facebook te zoeken.
  • Je hebt een geldig e-mailadres ingevoerd dat aan het Facebook-account van deze persoon is gekoppeld. 

Stap 6: paginarollen - foutmelding

Stap 7: Vul je pagina-informatie aan

Klik naast het tab ‘Tijdlijn’ op ‘Info'. Hier staan opties zoals een lange beschrijving en website. Vul die ook in.

Tip: pagina-informatie stond vroeger ook onder instellingen. Je kunt er hier nog steeds op klikken. Facebook wijst je automatisch door naar de juiste locatie.

Stap 7: Pagina informatie aanvullen

Stap 8: Voeg een omslagfoto toe

Klik nu in de hoek rechts vanboven op 'Pagina'. Zo kom je terug uit op je Facebookpagina. 

Om de omslagfoto aan te passen, klik je op 'Omslagfoto toevoegen'. Zet hier een leuke foto met mensen op die weergeeft waar jouw vereniging voor staat, geen gevels of iets dergelijks.

Stap 8: stel een coverfoto in.

Stap 9: Zet iets op je pagina

Tijd om je pagina op te vullen! Zet er wat foto's op en maak een eerste berichtje. Vergeet niet je pagina te publiceren als je klaar bent. Dat kan door op ‘Publiceer deze pagina’ te klikken in de blauwe infobalk bovenaan (of terug via ‘Instellingen’).

Stap 9: Zet iets op je pagina en publiceer ze

Stap 10: Mensen uitnodigen

Ga nu terug naar je pagina. Klik op de 3 bolletjes rechtsonder op de omslagfoto van de pagina en selecteer 'Vrienden uitnodigen'. Klik op 'Zoeken in alle vrienden'. Je kunt nu scrollen door je vriendenlijst of typ de naam van een vriend in het zoekvak. Klik op 'Uitnodigen' naast de vrienden die je wilt uitnodigen

Stap 10: Vrienden uitnodigen

Krijg je ‘Vrienden uitnodigen’ niet te zien? Dan kan het zijn dat je pagina nog te onvolledig is of dat je pagina nog onzichtbaar staat. Voeg bijvoorbeeld eerst een omslagfoto toe en probeer het dan nog eens. 

Zorg er ook voor dat je Facebook met je eigen profiel en niet als je pagina gebruikt. Dat doe je door op het witte pijltje rechtsboven te klikken.

Stap 10: Vrienden uitnodigen - Facebook gebruiken als...

Je pagina is nu klaar!

Proficiat, je hebt een pagina gemaakt!