Help! Een nieuwe lay-out voor je facebookpagina?!

Help! Een nieuwe lay-out voor je facebookpagina?!

Je hebt het hier en daar misschien al gemerkt: de ene facebookpagina ziet er helemaal anders uit dan de andere. Facebook rolt namelijk haar nieuwe lay-out uit. Net zoals eerder je startpagina en je profiel een gedaanteverandering ondergingen, is nu de facebookpagina aan de beurt. Na 6 juni is er zelfs geen ontkomen meer aan. Dan krijgt elke pagina onherroepelijk een nieuw jasje.

Laat je dus niet verrassen: dit zijn de belangrijkste veranderingen.

Wat verandert er voor je publiek?

Bovenaan (net onder de omslagfoto) vind je het hoofdmenu. Het zijn dezelfde onderdelen als bij de vorige lay-out, maar dan compacter. En we zijn meteen ook van het vervelende uitklapbare administratiepanel af. 
 

Tabblad bovenaan de facebookpagina in 2014

Let er zeker ook op dat de 'vind ik leuk'-knop en de knop om berichten te sturen nu op de omslagfoto staat. Als je daar toevallig tekst staan hebt in je omslagfoto, is die dus niet meer leesbaar en pas je je omslagfoto dus best aan.

Vind ik leuk knop op de omslagfoto van je facebookpagina in 2014

Het aantal vind-ik-leuks, apps, je meest recente foto's en recensies... zijn naar de linkerkolom verhuisd. Een beetje zoals bij het huidige profiel dus. 
 

linkerkolom van je facebookpagina in 2014

Het leukste van deze metamorfose is misschien wel de rechterkolom. Je posts komen nu weer netjes onder elkaar terecht en niet meer in twee kolommen, waar posts geregeld van kolom wisselden als er nieuwe content bijkwam.
 

Rechterkolom van je facebookpagina in 2014

Wat verandert er voor paginabeheerders?

Ook beheerders ontsnappen niet aan aan de nieuwe lay-out. Om snel je weg te banen, heb je hier enkele shortcuts naar belangrijke, nieuwe plaatsen:

  • Pagina's om in het oog te houden: Klik op "Statistieken". Blijf op het tabblad "Overzicht" en scroll helemaal naar onder. Daar vind je nu de pagina's om in het oog te houden. Die stond daar inderdaad eerder ook al, maar aangezien die niet meer op de pagina zelf zichtbaar is, vermelden we het nog even.
  • Geplande berichten: Klik bovenaan op "Activiteit". Linksonder zie je "Geplande berichten". Berichten van je fans vind je trouwens ook onder deze tab.
  • Beheerdersrollen: Klik bovenaan op "Instellingen". In het submenu links zie je vervolgens "Paginarollen".
  • Contactpersonen importeren: Dat kan nu door helemaal bovenaan rechts op "Publiek uitbouwen" te klikken.
     

Gelukkig is er geen stoelendans in het statistiekencentrum. Daar blijft dit keer alles op z'n plaats. De statistieken werden tenslotte een jaar geleden al onder handen genomen.

Ideale formaten voor afbeeldingen

  • Profielfoto: 180px x 180px
  • Omslagfoto: 315px x 851px
  • Afbeeldingen in de timeline: 504px breed. De hoogte kan je laten veriëren.

Ideale vormen en maten voor je facebookpagina in 2014