Help! Mijn presentatie is saai! (2): Design

Help! Mijn presentatie is saai! (2): Design

Een goede presentatie heeft niet alleen inhoud, maar ziet er ook aantrekkelijk uit. PowerPoint heeft het de gebruiker gemakkelijk gemaakt met een scala aan 'templates'. Dit zijn voorgeprogrammeerde designs en dit geeft je presentatie dezelfde stijl.

Online zijn er ook veel gratis templates voor PowerPoint te downloaden. Voor een overzichtelijke en zakelijke presentatie is een template ideaal.... maar opgepast: saaiheid-alert! Het kan ook anders!

1. Eén duidelijke boodschap per slide

Zoek een foto en zet er de kern van je boodschap op! Kom in je verhaal terug op de details. Een belangrijke vuistregel die je in je achterhoofd moet houden is: K.I.S.S, ofwel: Keep It Simple, Silly (of Keep It Stupid Simple). Kortom: hou het simpel en overzichtelijk!

2. Gebruik kwaliteitsfoto's

Val niet terug op de illustraties die PowerPoint je aanbiedt. Een beetje tijd steken in het vinden van aantrekkelijke foto's is meer dan de moeite waard! Let hierbij wel op de resolutie van de afbeeldingen, want je presentatie wordt wel dertig maal zo groot vertoond! Haal de kwaliteit van je presentatie niet omlaag door een foto met een lage resolutie!

Op het web zijn veel prachtige foto's te vinden, maar let wel op de auteursrechten! In een ander artikel schreven we een paar handige tips en ook waar je goede foto's kunt vinden!

3. Laat kleuren spreken!

Kleur creëert emotie! Maar kleurrijk kent ook zijn grenzen: meer kleur is niet per definitie beter. Bezorg je publiek geen hoofdpijn!

Zoek daarom een mooi kleurenpalet. Wanneer je een mooie foto hebt om je verhaal te illustreren, zorg dan dat de tekst nog steeds goed te lezen is. Om een passende kleur te kiezen (die niet vloekt), is het kleurenwiel van Abobe een handige tool!

4. Typografie spreekt boekdelen

Hoe je iets zegt, bepaalt veel hoe het overkomt! Zo is het ook met slides! Durf daarom te variëren met lettertypen!

Op dafont.com vind je een grote collectie gratis lettertypen. Ben je niet helemaal zeker welk lettertype goed bij je boodschap past? Misschien heb je dan iest aan deze psychologie achter lettertypes!

 

5. Maak ze aan het lachen

Maar de beste manier om je publiek alert te houden is natuurlijk humor. Hoewel dat een gave is die niet iedereen gegeven is, kan je dat gemakkelijk ondervangen met een pakkende cartoon of een grappige foto.