Hoe gebruik ik rechtenvrije muziek in mijn filmpjes?

Hoe gebruik ik rechtenvrije muziek in mijn filmpjes?

Creative Commons

Je hebt een filmpje gemaakt over het afgelopen zomerkamp en de nieuwste hit van Miley Cyrus zou het perfect kunnen ondersteunen! Je plaatst het filmpje op YouTube en je krijgt een melding dat je filmpje geblokkeerd wordt door een auteursrechtenschending. Hoe kan je dit nu vermijden?

Auteursrechten

Op je filmpjes mag je niet zomaar alle liedjes gebruiken. Als je een liedje koopt, koop je eigenlijk een 'luister-licentie'. Dit wil zeggen dat je het recht hebt gekocht om naar dat liedje te luisteren. Je kan het dus niet in je filmpje zetten. Wil je toch een liedje gebruiken? Dan heb je daar schriftelijke toestemming van de artiest voor nodig. Maar de kans is klein dat Miley Cyrus je mail zal beantwoorden.

Copyright melding YouTube

Creative Commons

Muziek die je wel zonder problemen mag gebruiken is zogenaamde 'rechtenvrije muziek' of 'creative commons' muziek. Creative Commons is een licentie die het werk van de artiest beschermt, maar je mag het gebruiken in je projecten zonder in de problemen te raken. Er zijn verschillende soorten licenties

  • Naamsvermelding (BY): Je mag het liedje gebruiken, verspreiden en afgeleid materiaal maken zolang je de originele artiest vermeldt.
  • NietCommercieel (NC): Je mag het liedje gebruiken, verspreiden en afgeleid materiaal maken zolang je de originele artiest vermeldt en je mag geen inkomsten maken met je filmpje.
  • GelijkDelen (SA): Je mag het liedje gebruiken, zolang je je filmpje onder een zelfde licentie online zet.
  • GeenAfgeleideWerken (ND): Je mag het liedje gebruiken zolang je het in zijn originele staat houdt.


Deze licenties worden meestal in een combinatie gebruikt. Zo kan iemand zijn werk beschermen met een BY-NC licentie. Dat betekend dan dat je het liedje mag gebruiken zolang je de artiest vermeldt, en je het niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

Meer informatie over deze licenties vind je op www.creativecommons.be

Waar vind ik licentievrije liedjes?

Op het internet zijn er talrijke sites waarop je CC-muziek kan vinden. Een overzicht: