Medium.com: hét medium om te bloggen

Medium.com: hét medium om te bloggen

Er bestaan heel wat manieren om je blogposts online te plaatsen: een gratis wordpress.com-blog, een pagina op je website, een eigen domein...

Veel leerkrachten willen hun leerlingen leren bloggen of houden een klasblog bij. Maar al snel zie je door de bomen het bos niet meer en elk jaar over hetzelfde berichten, dat gaat na een tijd ook vervelen. Er is een alternatief: Medium.

Medium.com is een website waar je, na registratie, onmiddellijk aan de slag kan. Het werkt eigenlijk zoals vele sociale media. Vergelijk het met Instagram, maar dan met artikels.

Medium

Laten we even op verkenning gaan door Medium.com

Waarom zeker gebruiken? 

  • Gratis. Je registreert en begint direct.
  • Extra tools. HTML, links invoegen, afbeeldingen invoegen, video invoegen... het kan allemaal.
  • Groot bereik. Het staat online op een site waar heel veel mensen op komen. Als je dan interessante artikels plaatst, worden die ook gelezen en voorgesteld aan geïnteresseerden.

Wat is er minder aan?

  • Onbetrouwbaar. Iedereen kan er immers posten. 
  • Groot bereik. Iedereen kan het lezen. Dat kan leerlingen afschrikken.

Nog meer leuke weetjes: 

  • Reacties. Mensen kunnen gemakklijk in interactie treden met bloggers.
  • Aanbevolen. Onderaan elk artikel staan drie artikels die lezers mogelijk ook interesseren. Daar verschijnt mogelijks ook jouw post.
  • Leestijd. Bij elk artikel staat hoe lang het duurt om te lezen. 

Op Medium.com vind je duizenden artikels. Iedereen kan schrijven, iedereen kan lezen en je volgt personen die je interessant vindt. 

Nog een laatste opmerking: zoals notities bij Facebook nooit echt van de grond kwamen, zo is Medium.com vaak het 'notitiebord' van Twitteraars. Wanneer een mening niet in 140 tekens past, dan is Medium.com een handige tool om zaken dieper uit te spitten.

Gebruiken? JA!

Medium.com is ontzettend handig om je leerlingen kennis te laten maken met bloggen en online journalistiek. Als bron is het echter niet betrouwbaar. Daar waarschuw je leerlingen best voor. 

Geef eens een voorbeeldje!

Door/voor jeugdwerk wordt het nog niet echt ingezet. Wel zijn er veel journalisten te vinden wiens werk geen officieel magazine bereikt. Het kanaal is dus duidelijk nog in een beginfase. 

Deze organisaties maken intussen wel gebruik van Medium.com.

The Daily Pinguin. Een soort non-journalistiek als reactie op belachelijke artikels van andere mediakanalen.

daily pinguin

C.H.I.P.S Stampmedia heeft Medium.com ook reeds getest. 

Stamp media

Ook Joy Anna Thielemans schreef er reeds een artikeltje of twee. Haar uitleg waarom ze stopte bij Thuis bijvoorbeeld.

Joy Anna  Medium