Vijf alternatieven voor een boekbespreking

Vijf alternatieven voor een boekbespreking

Is een samenvatting of boekbespreking maken nog van deze tijd? Je vindt ze immers in stapels en overvloed op het internet. De klassieke bespreking wordt zo al snel een knip- en plakwerk waarbij het boek niet eens meer nodig is. Daarom lijsten we enkele alternatieven op die de leerlingen leuker vinden en waar ze ook nog eens heel wat mee bijleren.

1. Fakebook

Leerlingen spenderen vaak uren op Facebook, dus ze kunnen er weg mee. Een profiel voor de personages in het boek aanmaken is een goede oefening om met karakters kennis te maken. Op Fakebook kunnen ze hun gang gaan.

 Een leuk idee is verschillende profielen maken voor verschillende personages en dan de URL's te delen met elkaar zodat ze ook op elkaars profielen kunnen reageren. Ook in de geschiedenisles is deze tool een meerwaarde.

Fakebook

2. Booktube

Vloggen (=videobloggen) is in. Over mode, over koken, maar ook over boeken. Op Youtube vind je een heel groot aanbod van mensen die aan de camera vertellen wat ze van een boek vinden. Jouw leerlingen zijn de volgende. Of ze gaan aan de slag met de talloze filmpjes op het net om een boek te kiezen.

book review

3. Een poster maken

Leerlingen maken met Smore een poster op de meest eenvoudige manier. De mogelijkheden met een boek zijn eindeloos: een uitnodiging voor een event in het boek, anderen overtuigen het boek te lezen, een samenvatting van het boek ...

Op deze manier leren de leerlingen ook kort en krachtig taalgebruik als contrast met de eindeloze samenvatting die een boekbespreking vaak vormt.

Smore

4. Online verslagen

Als je de leerlingen dan toch een klassiek verslag laat schrijven, laat het verslag dan niet op zolder verloren gaan, maar doe er iets mee. Maak een blog met de klas, die je jaarlijks aanvult met nieuwe recensies. Zet de recensies op Goodreads of Librarything, sites waarop je een lijst kan bijhouden met alles dat je ooit las. 

goodreads

library

5. Tijdlijn

Sommige boeken bestaan uit complexe verhaallijnen met flashbacks en -forwards en het tekstbegrip van de leerlingen testen kan door de chronologie uit te laten tekenen op een tijdlijn. Op Timerime kan je gratis tijdlijnen maken op een efficiënte, eenvoudige manier. 

timerime