Vloggen, waar begin ik?

Vloggen, waar begin ik?

Vloggen (video-bloggen) is een vorm van entertainment die nog altijd in stijgende lijn zit. Meer en meer jongeren filmen zichzelf op reguliere basis en posten het op Youtube. Maar hoe begin je hieraan?

1. Kies een onderwerp (of niet)

Voor je begint, moet je weten waar je aan begint. Beautyvlogs zijn talrijk én populair, de vlogger legt uit hoe je best make-up aanbrengt, welke nagellak bij welke haarkleur past of welke kleren hot zijn.

Een ander pad dat je kan opgaan is dat van de recensies. Om de zoveel tijd maak je een vlog over een boek, een film, een game of een cd waarin jij vertelt wat jij goed of slecht vond. Niet alleen over media kan je je mening filmen, maar eigenlijk over eender wat.

Als jij op een boeiende en originele manier je mening deelt over filosofische of alledaagse vragen, kan je er zeker van zijn dat mensen zullen kijken.

Sommige vloggers kiezen geen specifiek thema, maar vloggen over gelijk wat hen op dat moment bezighoudt.

2. Taal, tijd, plaats

Vloggen is niet iets eenmaligs, het is verstandig om op voorhand na te denken over enkele 'details'. Ten eerste: in welke taal zal je spreken? Met Engels bereik je een groter publiek, Nederlands is meestal gemakkelijker om je uit te drukken. Consequentie is hierbij een pluspunt.

Vervolgens is een frequentie ook handig: post je meerdere keren per week, wekelijks of maandelijks een filmpje? Wanneer iemand zich abonneert op jou, verwachten ze regelmaat, laat weten waar ze zich aan mogen verwachten. Onthoud hierbij: beter één goed filmpje, dan drie slechte!

Ten derde: waar ga je zitten? Kies een neutrale achtergrond die niet afleidt en waar de akoustiek het geluid optimaliseert. Hier kan je uiteraard mee experimenteren, misschien is het net een uitdaging telkens op een andere plaats te vloggen?

3. Lees, kijk en leer

Sommige vloggers hebben duizenden kijkers, dat is geen toeval. Volg enkele bekende vloggers en leer op die manier zelf bij. Lees daarnaast ook hun tips en tricks over vloggen, bijvoorbeeld op de website van Weetewa.

Leer bij over de do's & don'ts. Benieuwd welke muziek je mag gebruiken in je vlog met betrekking tot auteursrechten?  En ook deze tips over video gebruiken op het web zijn interessant voor de beginnende vlogger. 

4. Deel en heers 

Begrepen? Vergeet alles dan maar meteen weer. Vloggen gaat om creativiteit, originaliteit en persoonlijkheid. Doe je eigen ding, film het, verspreid het. Wees trots op je creaties en laat de wereld weten wat je doet. Zonder volgers is vloggen maar een saaie boel. Verwacht niet meteen honderden views, geduld en doorzetting is van opperbelang.