Wat de digimeter van imec ons vertelt over jongeren

Wat de digimeter van imec ons vertelt over jongeren

Naar jaarlijkse gewoonte peilt imec met de digimeter hoe het zit met ons mediagebruik in Vlaanderen. Wij zijn vooral geïnteresseerd in hoe jongeren omgaan met digitale media.

We sommen even op wat ons opvalt. Volg je even mee?

1. Mediabezit bij jongeren

Welke toestellen hebben jongeren in huis?

Volgens de digimeter hebben zowat alle jongeren een computer (98%) en televisie (94%) in huis. Beide toestellen behoren dus over het algemeen tot het standaard meubilair.

Als je specifiek kijkt naar mobiele toestellen, dan zien we dat koning smartphone nog altijd, en vooral bij jongeren, het plak zwaait.

Welk toestel zou je niet kunnen missen?

Als je jongeren zou vragen welk toestel ze het minst zouden kunnen missen, dan is het antwoord niet zo wereldschokkend verrassend. Wat wel opvalt, is dat jongeren veel beter dan de oudere generaties zonder televisie zouden kunnen dan zonder hun smartphone.

2. Sociale media heersen

Facebook (95%), YouTube (82%) en Instagram (60%). Dat is de top 3 sociale media voor jongeren als je hen vraagt welk netwerk ze de laatste maand gebruikt hebben. 

Maar hoe intens gebruiken jongeren sociale media?

Volgens jongeren zijn Snapchat en Instagram de hipste sociale media. Maar toch kan op dit moment nog geen medium voorbij Facebook. Van alle sociale media houdt Facebook nog het meeste mensen aan hun scherm gekluisterd.

Let wel: iets meer dan de helft van de jongeren (54%) vindt van zichzelf dat ze sociale media te veel gebruiken. Ook is 43% bezorgd over de impact van sociale media op hun privacy.

3. Evoluties bij berichtenapps

Nog heel vaak wordt sms dood verklaard, hoewel onderzoek het tegendeel blijft bewijzen. Als je het aan jongeren zou vragen, zijn die zelfs helemaal niet pessimistisch over de toekomst van de sms: maar 32% denkt dat ze over 5 jaar niet meer zullen sms'en.

Intussen sluipt beeldcultuur via andere kanalen wel onze één-op-één-communicatie binnen: 85,5% van de jongeren gebruikt Facebook Messenger om foto's te versturen, 78% doet hetzelfde met Whatsapp. 

Welke berichtenapps gebruiken jongeren dagelijks?

4. Nieuws is belangrijk

77% van de jongeren geeft aan dat ze nieuws belangrijk vinden. Maar wat het aanbod betreft, zijn ze minder enthousiast. Slechts 54% is tevreden met het aanbod van de nieuwsmedia in Vlaanderen.

Maar via welk medium of toestel volgen jongeren het liefst het nieuws?

Benieuwd naar alle resultaten van de digimeter van imec? Download het volledige rapport. Wil je je nog meer verdiepen in het mediagebruik van jongeren? Neem dan een kijkje in de resultaten van het meest recente Apestaartjaren-onderzoek.