Wat is een hoax en wat doe je eraan?

Wat is een hoax en wat doe je eraan?

Wat is het?


Volgens de officiële definitie is een hoax een e-mail met een valse waarschuwing die meldt dat er een nieuw virus in omloop is. De zender legt daarin uit dat je computer in gevaar is, maar ook hoe je je computer kan beschermen tegen het virus. De oplossing is vaak heel simpel, bijvoorbeeld door het verwijderen van een bepaald bestand van je computer. In werkelijkheid gaat het om een totaal onschadelijk of zelfs vitaal bestand van je besturingssysteem. Niet verwijderen dus!

Meestal dringt de e-mail er ook op aan om het bericht met zoveel mogelijk mensen te delen. Op deze manier verspreid de hoax zich.

Tegenwoordig bestaan er veel verschillende vormen van hoaxen, die ook op andere manieren verspreiden dan alleen e-mail, zoals bijvoorbeeld via Facebook.

Deze gaat over Facebook; een bericht dat stelt dat je binnenkort voor Facebook moet betalen:


 

Een klassieker die je geregeld ziet terugkomen is een waardebon van een bekend merk:

En oproepen om een foto van ziek kind te delen horen (helaas) ook tot de klassieke hoaxen...

 

Wat doe je eraan?


Een hoax is over het algemeen voorzien van de tekst: "stuur dit bericht naar zoveel mogelijk mensen door". De oplossing tegen een hoax is simpel. Stuur nooit deze mails door naar anderen, zo stopt de schakel bij jou.

Op de website van Symantec (www.symantec.com/avcenter/hoax.html) kan je nagaan of een e- mail een hoax is.

Natuurlijk bestaan er ook op Facebook pagina's die zich volledig aan dit onderwerp wijden. Naast informatief ook zeer vermakelijk om te zien waar mensen intrappen...

https://www.facebook.com/dehoaxwijzer

https://www.facebook.com/Hoaxmelding/