Wat kan je nu eigenlijk met Instagram Stories?

Wat kan je nu eigenlijk met Instagram Stories?

Instagram Stories zijn er nu al een tijdje, maar hoe gebruik je die Stories nu exact? En hoe kan je er creatief mee aan de slag? Tijd om dit fenomeen tot op het bot te ontleden!

Wat zijn Instagram Stories?

Met Instagram Stories kun je een reeks foto’s en video’s maken, die 24 uur beschikbaar blijven voor je volgers.

Je kunt de foto’s ook bewerken door er een filter of tekst aan toe te voegen. De foto’s en video’s verschijnen aan je volgers in een diashow.

Klinkt je bekend in de oren? Dat kan, Instagram Stories is vrijwel een exacte kopie van Snapchat Stories. 

Waarom moet je Instagram Stories maken?

De Stories op Instagram zijn een heel authentieke manier om verslag uit te brengen van je dag of een evenement. Het mag er allemaal wat krakkemikkiger uitzien dan de blijvende foto's op Instagram. De stories verdwijnen toch weer en het ziet er veel menselijker uit.

Het is goed als je met Instagram Stories ook je verhaal authentiek probeert te brengen. Ga voor het verhaal achter de schermen of laat een vrijwilliger of collega z'n dag in beeld brengen. Wees niet bang voor (flauwe) mopjes. Dat maakt het net heel menselijk.

Daarnaast is het ook een goed idee om op je andere kanalen te vermelden dat je iets in beeld brengt met Instagram Stories. Je maakt waarschijnlijk niet elke dag stories, dus het kan geen kwaad om die wat extra in de kijker te zetten als er wat te zien valt.

Ook op Instagram Stories zijn we nog steeds live achter de schermen! :)

A post shared by Mediaraven (@mediaravenvzw) on

Je kan ook je Stories opslaan op je telefoon voor je ze publiceert. Dat is handig, want zo kan je al je stories in één keer opladen en voorkom je dat één dag na publicatie het begin van je verhaal plots ontbreekt. 

Waarom kopieert Instagram van Snapchat?

Instagram staat voor mooie foto’s, waardoor de drempel hoog ligt om iets ‘gewoons’ te delen. Stories moet Instagramgebruikers aanmoedigen om meer te posten op hun profiel, want het aantal posts op Instagram gaat in dalende lijn.

Uit een eerste onderzoek van Techcrunch blijkt dat de introductie van Stories een succes is geworden: Instagram lijkt populariteit van Snapchat af te snoepen.

Hoe maak je een Story?

Om een Story te maken, klik je op jouw eigen profielfoto links boven je Instagram feed. Als je op dat tekentje tikt, kun je foto’s nemen en video’s maken en deze bewerken.

Je kunt er tekst, stickers, of tekeningen op plaatsen, zoals gedachtenballonnetjes. Door te swipen voeg je de gebruikelijke filters toe.

Instagram Stories - Mediaraven - mediahelpdesk

In een volgende stap kies je wie je story te zien krijgt en of die personen erop mogen reageren. Enkel jij kunt in je eigen Story zien wie ze bekeken heeft. Reageren kan alleen met een privébericht. Je kunt met je Story dus jammergenoeg geen likes verzamelen. 

Nadat je je Story gepost hebt, krijgen je volgers 24 uur lang je profielfoto boven hun feed te zien. Als ze erop klikken zien ze jouw Story en dat van hun andere vrienden als een opeenvolgende diashow na elkaar.

Boomerang, Live video of Handsfree

In je Story kun je niet alleen foto’s opnemen, ook Boomerang filmpjes en live video. 

Boomerangs zijn korte grappige filmpjes die vooruit en achteruit spelen. Je kunt de Boomerang filmpjes meteen opnemen in je Story, door naar rechts te swipen vanuit je feed. Onder de recordknop kun je Boomerang selecteren. 

Verder heeft Instagram nu ook de hands-free mode. Daarmee kun je een video nemen zonder de hele tijd op de video knop te drukken. 

Of je kunt volledige live video’s maken. De live- functie van Instagram lijkt sterk op deze van Facebook. Er verschijnt dan een live tag op je Instagram Stories bubble bovenaan om je volgers te laten weten dat je live bent. 

Je posts toch bewaren

Ben je fier op je eigen creatie en vind je het jammer om ze te laten verdwijnen? Je kunt er voor kiezen om de foto’s en video’s in je Story op te slaan in je account of op je Smartphone. Vanuit je Story zelf kun je je foto’s en video’s ook downloaden of meteen op je profiel plaatsen.

Zo kun je uit je hele fotocollectie van de dag enkel je beste foto’s selecteren om verder te bewerken en blijvend op je profiel te posten. Let er wel op dat je de foto’s moet bijsnijden tot ze het formaat van een normale Instagram post hebben.  

Hoe het er in de praktijk uitziet? Check dan de Instagram Stories van Mediaraaf Wiete, die een verslagje maakte van de prijsuitreiking van de Gouden Raven tijdens de week van de vrijwilliger. 

Check vooral ook dit voorbeeld: zo maakte de universiteit van Hasselt op een heel originele manier gebruik van Instagram Stories.

Communiceren met Snapchat en Instagram

Meer weten over hoe je Instagram Stories kunt opzetten voor je organisatie? Ontdek het tijdens onze mediawijze vorming Communiceren met Snapchat en Instagram.