Wat zijn Pop-ups & Spyware en wat doe je eraan?

Wat zijn Pop-ups & Spyware en wat doe je eraan?

Wat is het?

Pop-ups zijn vensters die ongevraagd opduiken bij het openen van bepaalde websites. Vaak kan je ze niet meer stoppen en zijn ze ongelofelijk vervelend.

Spyware is vergelijkbaar met pop-ups. Ook hier kunnen vensters op eender welk moment opduiken. Spyware registreert tal van gegevens van gebruikers. Deze gegevens worden dan doorgestuurd naar bedrijven die zo een heel omvangrijk gegevensbestand aanleggen.

Wat doe je eraan?

Pop-ups zijn eenvoudig tegen te gaan door het installeren van de Google-toolbar. Daarmee kan je zelf instellen welke pop-ups je niet meer wenst. Tegenwoordig zit zo'n pop-up-blocker ook standaard in de meeste webbrowsers (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera,...)

Om spyware tegen te gaan zijn er programma's zoals Ad Aware en Spybot + AV, die je gratis kunt downloaden. Deze programma's controleren je pc en bieden je dan de mogelijkheid om deze spyware-programma's te verwijderen

keyboard chain

Advertenties blokkeren

AdBlock is een betaal-wat-je-wil-extensie (of verlengstuk) voor de browsers Google Chrome en Safari. Die software blokkeert advertenties en af en toe pop-ups.  AdBlock houdt advertenties op pakweg YouTube en Facebook tegen.

Met meer dan 15 miljoen gebruikers  is AdBlock de populairste software onder surfers met Google Chrome en Safari.


adblock

Firewalls

Om spyware en virusverspreiding tegen te gaan is ook de installatie van een firewall aangewezen. Een firewall (een 'brandwerende muur' als beveiliging) is een programma dat de enige doorgang vormt tussen de computer en het internet. Die bewaakt inkomend en uitgaand internetverkeer en beschermt de computer tegen misbruik van buitenaf.

Wanneer je een firewall op je computer hebt geïnstalleerd, kan je zien wie er toegang probeert te krijgen tot uw computer en deze de toegang ontzeggen. Goede firewalls zijn die van Norton en McAfee.