Zo maak je een Facebook Live poll!

Zo maak je een Facebook Live poll!

Misschien heb je zelf ooit al gelivestreamd met Facebook Live vanaf je smartphone. Helemaal niet moeilijk en zo gefikst, maar wist je dat je ook een leuke tool hebt om jouw livestream op Facebook een boost te geven? Binj.tv laat toe om je livestream helemaal te personaliseren.

De gratis versie van binj.tv geeft je al heel wat mogelijkheden om je livestream op Facebook er een pak professioneler te laten uitzien. Eén van de leukste opties is de mogelijkheid om een poll op te zetten die real-time verandert. Dat ziet er dan zo uit:

Zelf binj.tv gebruiken doe je zo

Surf naar http://www.binj.tv/ en kies voor het ‘Lite’-pakket. Voor die versie hoef je helemaal niks te betalen! Vervolgens kan je gemakkelijk met je Facebook-account inloggen . Let er wel op dat je geen pop-up blocker geïnstalleerd hebt, of die uitschakelt. Anders kan je namelijk niet inloggen!

binj.tv facebook live poll emoji

Eens je ingelogd bent, krijg je dit scherm te zien. Hier kan je al de eerste dingen aanpassen voor je live poll. In dit voorbeeld gaan we werken met foto’s, maar je kan ook je webcam gebruiken om te livestreamen . Verder in dit artikel vertel ik je hoe je dat kan doen.

Wat wil je vragen?

Als eerste moet je nu natuurlijk gaan beslissen over wat je live poll zal gaan. Je kan er natuurlijk voor kiezen om te vragen voor welke wielrenner iemand supportert, maar je kan de tool ook gebruiken om nuttige informatie te weten te komen . Welke dj moet als volgende in het jeugdhuis optreden? Welk kampthema moet jouw jeugdbeweging kiezen? Doordat je livestreamt, geeft Facebook alle likers van jouw pagina een notificatie. Zo is iedereen meteen op de hoogte van jouw poll.

Wij kiezen ervoor om te vragen welk dessert de kookploeg op kamp moet klaarmaken. We fabriceerden alvast een foto waarop beide keuzes te zien zijn. Die collage maakten we met de gratis tool befunky.

stemmen met emoji

Eten we brownies of pannenkoeken op kamp? Facebook beslist!

Vervolgens upload je de foto via bijvoorbeeld tinypic en geef je de url in op binj.tv. Je kan tot vijf afbeeldingen gebruiken .

afbeeldingen invoegen

Daarna kan je al de rest invullen, zoals de titel, de verschillende opties en de beschrijving van jouw poll. Met de preview button onderaan kan je alvast kijken hoe dat er op Facebook zal uitzien ! Klik zeker ook linksboven op ‘Show Editor’ om nog meer

BINJ 2.png

Als tweede stap moet je kiezen op welke Facebook-pagina je jouw livestream wil tonen. Daarvoor moet je (mede)beheerder van die pagina zijn. Ben je dat nog niet, vraag dan aan de verantwoordelijke van die Facebook-pagina om jou toe te voegen.

De derde stap is om het programma OBS (Open Broadcaster Software) te installeren. Daarmee kan je straks van je binj.tv-show streamen. Klik op de link onderaan en kies de juiste versie voor jouw computer.

Als alles naar wens is, klik dan op ‘Create Show’. Daarna krijg je de juiste sleutels te zien die je later in OBS moet ingeven.

create show

Werken met OBS

Eens je OBS correct geïnstalleerd en geopend hebt, krijg je dit scherm te zien:

OBS player

Klik eerst rechtsonder op Settings > Stream. Kies daar voor Streaming Services en kies bij Service voor Facebook Live. Bij Stream Key kan je de eerste sleutel van binj.tv plakken. Vergeet ook niet het geluid af te vinken als je geen geluid bij je live poll wil! Dat kan door rechts onderaan op de luidspreker te klikken. Als dat icoontje rood wordt, betekent dat dat er geen geluid meer wordt opgenomen.

instellingen facebook live poll

Daarna kan je onderaan in het midden de tweede sleutel toevoegen. Dat kan door in het vakje Sources op ‘+’ te klikken. Kies daar voor BrowserSource. Klik op Create New en klik dan op OK. Er opent zich daarna een nieuw kader, waar je bij url de tweede sleutel van binj.tv kan plakken. Vergeet ook de resolutie niet aan te passen! Die moet 1280x720 zijn.

casten

Klik daarna rechtsonder op Start Streaming. Als het goed is, staat je poll nu live op Facebook! Wil je geen poll, maar liever streamen vanaf je webcam? Dat kan door bij Sources niet voor BrowserSource, maar voor Video Capture Device te kiezen. Voeg daar je webcam toe, en voila, je bent live voor de hele wereld!

Veel plezier, en vergeet niet: practice makes perfect!

Het vraagt wel wat tijd om deze tool tot in de puntjes te leren kennen. Je maakt misschien best een testpagina aan. Als je die op ongepubliceerd zet, dan ben jij de enige die die kan zien. Op die manier kan je testen en knoeien dat het een lieve lust is. Succes!

Meer halen uit je facebookpagina!

Wil je je facebookpagina uitbouwen tot een krachtig platform om in interactie te gaan met je doelgroep? De nieuwste trends en hacks leren kennen? Tijdens de vorming 'Meer halen uit je facebookpagina' leer je de kneepjes van het vak!

Schrijf je in!