Zo verhuis je naar een nieuwe hostingaanbieder

Zo verhuis je naar een nieuwe hostingaanbieder

Verhuizen naar een nieuwe hostingaanbieder kan je vergelijken met een echt verhuis. Je zoekt een nieuw huis, brengt alle papieren inorde, pakt al je spullen in en zorgt dat alles fysiek verplaats wordt. Vervolgens zorg je ervoor dat iedereen je nieuwe adres weet.

Bij het verhuizen van een website of andere is de procedure eigenlijk heel gelijkaardig : je zoekt een nieuwe hostingaanbieder, je verzamelt alle en zorgt dat die goed overgezet worden en zorgt ervoor dat jouw domeinnaam naar die nieuwe locatie verhuist.

Met dit stappenplan zetten we je op weg hoe je dit het beste aanpakt.

 

1. Een nieuwe hostingaanbieder kiezen

Je kunt uiteraard zelf kiezen naar welke hostingaanbieder je overstapt, maar wij vergeleken alvast een aantal hostingpaketten bij andere firma’s en lijsten er hier een aantal suggesties voor je op. Zo kan je gemakkelijker kiezen wat bij jou past.

Let wel op! Elke hostingaanbieder heeft zijn eigen pakketten die nooit helemaal hetzelfde zijn. Neem dus je tijd om goed te vergelijken.

Pakket 'Free+'

 • 200Mb diskruimte
 • 1 mailbox
 • geen database
 • Alfahosting.be: Pakket 'Brons'
 • (250Mb diskruimte, geen database)

Pakket 'Blad'

 • 1500Mb diskruimte
 • 5 mailboxen
 • onbeperkt aantal databases
 • Alfahosting.be : Pakket 'Zilver' of pakket 'Goud'
 • (1000Mb of 2000Mb diskruimte, Onbeperkt aantal mailboxen en databases)
 • One.com : Pakket 'Starter'
 • (25Gb diskruimte, 1 database, onbeperkt aantal mailboxen)
 • Easyhost.be : Pakket 'Small'
 • (50Gb diskruimte, 5 databases, 50 mailboxen)

Pakket 'Steen'

 • 6000Mb diskruimte
 • mailboxen
 • databases
 • Alfahosting.be : Pakket 'Platina'
 • (5000Mb diskruimte, Onbeperkt aantal mailboxen en databases)
 • One.com : Pakket 'Professional'
 • (100GB diskruimte, onbeperkt aantal mailboxen en databases)
 • Easyhost.be : Pakket 'Large'
 • (100Gb diskruimte, 5 databases, 50 mailboxen)

 

2. Je website overzetten

a. Bestanden overzetten

Om je bestaande bestanden over te zetten, moet je eerst de bestanden op jouw computer krijgen. Dit doe je door in te loggen op het controlepaneel van jouw hostingaccount.

Ben je je gegevens vergeten? Stuur een mailtje naar hosting@mediaraven.be en wij bezorgen ze jou opnieuw.

Ben je ingelogd, dan kom je op een overzichtsscherm. Klik op 'Bestanden' om een overzicht van de files van jouw website te krijgen.

Duid alle bestanden aan en klik vervolgens op ‘Aan archief toevoegen’. Vervolgens krijg je een tussenscherm waarop je gevraagd wordt een naam te geven aan je archief.

Door nu op 'OK' te drukken, maak je automatisch van alle bestanden en mappen die je aangeduid hebt een .zip-document, bijvoorbeeld archief.zip. Als je daarmee klaar bent, dan kan je het .zip-bestand gemakkelijk downloaden op je computer.

Vergeet de dump na het downloaden niet te verwijderen, want de kans bestaat dat je anders over je limiet gaat en je automatische mailtjes van ons krijgt.

De bestanden staan nu op jouw computer, maar moeten nu bij de nieuwe hostingaanbieder geraken.

Dit deel van de verhuis hangt af van de hostingaanbieder die je kiest en van wat die aanbieder toelaat. Gebruikt jouw nieuwe hostingaanbieder ook het controlepaneel Plesk, dan kan je de pas gedownloade bestand onder 'Bestanden' uploaden en vervolgens daar terug uitpakken.
 
Gebruikt jouw nieuwe hostingaanbieder geen Plesk? Lees dan goed de informatie die je kreeg van je nieuwe hostingaanbieder en contacteer dan de helpdesk van je nieuwe hostingaanbieder als je niet verder kan.

b. Database overzetten

Is er een database aan je website gekoppeld (enkel als je het pakket 'Blad', 'Steen' of 'Schaar' hebt), dan moet je ook die database overzetten, anders zal jouw website niet meer werken.

Jouw database vindt je als je rechts op 'Databases' klikt.

Kies de database die je nodig hebt en klik vervolgens op 'Dump exporteren'. Zo maak je van alle gegevens 1 .zip-bestand, zodat je alles gemakkelijk kan downloaden.

Vervolgens krijg je een venster dat vraagt waar die export mag bewaard worden en welke naam je het .zip-bestand wil geven. Je duidt best ineens het onderste vinkje 'Dump na het aanmaken automatisch downloaden' aan om je .zip-bestand meteen te downloaden.

Nu je jouw database in een .zip-bestand op je computer hebt staan, moet je die gegevens ook in de nieuwe database bij de hostingaanbieder opladen. Daarvoor moet je eerst een nieuwe database aanmaken bij je nieuwe aanbieder. Met vragen kan je ook hiervoor bij je nieuwe hostingaanbieder terecht.

Tip: Je maakt het jezelf het gemakkelijkst als je daarvoor dezelfde gegevens gebruikt (naam database, naam gebruiker en paswoord gebruiker).

Ziezo, eens je deze stappen volbracht hebt, ben je succesvol verhuisd!

c. iMAP - Mails overzetten

De beste oplossing is zowel het oude e-mailaccount als de nieuwe account in IMAP aan te maken in je e-mailclient. Dat maakt dat de verhuis van al je e-mails en de vertrouwde mappenstructuur een kwestie is van een paar stappen:
 1. Maak hetzelfde e-mailadres aan bij je nieuwe hostingaanbieder (via Plesk of Cpanel,..) en zorg ervoor dat dit ook een IMAP-account is.
 2. Voeg het oude e-mailadres toe aan je e-mailclient (bv: Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird,..). Als je al een e-mailclient gebruikt om je IMAP uit te lezen, hoeft dit natuurlijk niet.
 3. Voeg het nieuwe mailadres toe aan je e-mailclient.

Maak je nog geen gebruik van een e-mailclient? Volg dan deze stappen:

 1. Kies en download een e-mailcliënt van jouw keuze. Mozilla Thunderbird werkt voor Windows en Mac en kan je gratis downloaden.
 2. Sleep vervolgens alle mappen en eventueel losse e-mails van de oude naar het nieuwe account. Dit kan een tijdje duren (afhankelijk van de hoeveelheid aan mails) vooraleer alles overgezet is.
 3. Nu kan je je oude hostingaccount definitief opzeggen.

Als je je e-mails ook leest op je tablet of smartphone, dan zal je de juiste instellingen moeten opvragen bij je nieuwe aanbieder.

Gebruik je via je hostingpakket geen mailboxen maar enkel forwarders? Die moet je dan opnieuw aanmaken bij je nieuwe aanbieder.

d. Domeinnaam

Bij de meeste hostingaanbieders is de domeinnaam inbegrepen in het hostingpakket. Zij brengen dan alles inorde om de domeinnaam van Mediaraven naar hen over te brengen.

Is er een reden dat de domeinnaam toch bij Mediaraven moet blijven? Dan kan dat nog. Laat ons via hosting@mediaraven.be weten wanneer je jouw website verhuis en dan doen wij de nodige aanpassingen.

 

Nog vragen?

Aarzel zeker niet om je vragen te mailen naar hosting@mediaraven.be of te bellen naar 09 231 82 70. We helpen je graag verder.