Zo wapen je je tegen de nieuwe policy van Facebook

Zo wapen je je tegen de nieuwe policy van Facebook

Op 1 februari paste Facebook opnieuw onder luid protest zijn privacyregeling aan. Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein liet alvast weten dat hij samen met andere Europese landen de strijd hoopt aan te binden met Facebook. Maar laten we daar maar niet op wachten.

Hier nog eens een overzicht van de voornaamste veranderingen, én wat jij er alvast aan kunt doen.

hubspot cartoon Facebook policy

Waar het Mark & co om te doen is: Facebook bezit een schat aan gegevens over de interesses en activiteiten van haar gebruikers. Toegang tot deze informatie laat bedrijven toe heel gericht te adverteren en daar willen die bedrijven aardig wat geld voor neertellen. Volgens Facebook een win – win – wín situatie, want zij zijn ervan overtuigd dat ook de gebruiker gebaat is bij relevantere advertenties.

In een opvallend heldere taal zet Facebook daarom drie grote nieuwigheden uiteen:

Facebook volgt je overal, niet alleen op Facebook

De voorbije jaren kocht Facebook verschillende andere bedrijven op, waarvan WhatsApp en Instagram de bekendste zijn. In haar nieuwe privacyregeling geeft Facebook toe dat het ook de gegevens van deze apps gebruikt voor Facebookadvertenties.

Ook als je websites bezoekt die niet gerelateerd zijn aan Facebook, maar wel een like-knop hebben, kan Facebook je volgen.

Tip: door incognito te surfen (in Chrome) of een andere browser te gebruiken voor Facebook, omzeil je dit.

Facebook houdt bij waar je bent

Als je surft via je smartphone, kan Facebook je locatie achterhalen. Dat is interessante info voor lokale handelaars. Zo hoef je er binnenkort niet van op te kijken als je tijdens het shoppen een advertentie ontvangt om een bezoekje te brengen aan een winkel net om de hoek.

Tip: Dit kun je omzeilen door de locatievoorziening op je smartphone af te zetten.

Facebook houdt bij wat je interessant vindt

Als gebruiker heb je Facebook toestemming gegeven om alle foto’s en tekst die je post, te gebruiken. Facebook kan die bijvoorbeeld bovenaan een advertentie in de newsfeed van je vrienden zetten. Zij zijn dan immers veel meer geneigd om die advertentie leuk te vinden.

Tip: Je kunt aangeven of je vrienden mogen zien welke pagina's je leuk vindt. (ontdek hoe)

Geen advertenties met jou in de hoofdrol?

Je hebt er schoon genoeg van en beslist je profiel instant te wissen? Ook dan ben je nog niet van je privacyperikelen verlost, want alle vakantiekiekjes die anderen van jou gedeeld hebben, kan Facebook nog steeds gebruiken.  Goed nakijken wat je deelt en met wie is dus de boodschap.

Tip: Via instellingen > advertenties kies je er zelf voor om geen advertenties met jouw referentie aan vrienden te tonen.

Facebook Instellingen Advertenties

Facebook Instellingen Advertenties

Meer hulp nodig? Check nog eens alle stappen netjes op een rij?